برخی تحقیقات نشان میدهد که طبع دانه چیا ممکن است به بهبود نسبت کلسترول «خوب» و «بد» در خون کمک کند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تأیید این موضوع ضروری است. این مقاله فواید سلامتی، محتوای تغذیهای و کاربرد دانه چیا را مورد بحث قرار میدهد.
بررسی کامل طبع دانه چیا
به صورت کلی این گیاه طبعی سرد و تر دارد. این دانه با این ویژگی منبع بسیار عالی اسیدهای چرب امگا 3 و اسیدهای چرب ضروری آلفا لینولنیک و اسید لینولئیک میباشد. علاوه بر آن این طبع دانه چیا سرشار از ویتامینهای E و B و A و D و همچنین مواد معدنی فیبر، آهن، کلسیم، پتاسیم و فسفر میباشد. به راحتی میتوانید از این منابع استفاده نمایید.
دانه چیا با آب گرم یا سرد
به راحتی میتوانید دانه چیا را مصرف کنید. بسته به طبع و ذائقه میتوانید از آب گرم و یا سرد استفاده نمایید. نکتهی مهم این است که برای استفاده نیاز دارید تا 20 گرم از آن را در آب خیس کنید و سپس آن را میل نمایید.
موارد استفاده از دانه چیا بسیار متنوع است. به این صورت که میتوانید به صورت دانه چیا پخته شده یا خام نیز استفاده نمایید. به راحتی میتوانید دانه چیا را در ماست یا بلغور جو دوسر و یا کوفته ریخته و میل نمایید.
همچنین میتوانید پودر دانه چیا را تهیه نمایید و از آن در پخت پنکیک، کلوچه، نان و پاستا نیز استفاده نمایید.
همچنین برای افراد وگان نیز ترکیب دانه چیا با اب میتواند جایگزین تخم مرغ باشد. به این صورت که 1 قاشق غذاخوری را با 3 قاشق آب ترکیب کرده و منتظر بمانید تا با یکدیگر ترکیب شوند و بعد از آن میتوانید به راحتی در تهیه غذا آن را مصرف نمایید.
فواید دانه چیا
تحقیقات نشان میدهد که دانههای چیا دارای مزایای سلامتی زیر هستند:
دارای فیبر بالا
رژیم غذایی با فیبر کافی به جلوگیری از یبوست کمک میکند و دستگاه گوارش را سالم نگه میدارد، اما بسیاری از آمریکاییها به اندازه کافی غذا نمیخورند.
دانه چیا میتواند به افراد کمک کند تا نیازهای غذایی فیبر را برآورده کنند. یک وعده 28 گرمی (گرم) یا 2 1/2 قاشق غذاخوری (قاشق غذاخوری)، کمتر از 10 گرم منبع فیبر مورد اعتماد را فراهم میکند. توصیه روزانه برای بزرگسالان 25 تا 30 گرم است، بنابراین یک وعده دانه چیا میتواند 30 درصد از این مقدار را برآورده کند.
کمک به کاهش وزن
علاوه بر کمک به سلامت دستگاه گوارش، فیبر ممکن است به افراد کمک کند برای مدت طولانیتری احساس سیری کنند. این میتواند غذاهای پر فیبر را برای کسانی که سعی در رسیدن به وزن متوسط دارند مفید کند.
با این حال، شواهد کمی برای حمایت از این ادعا وجود دارد که دانههای چیا به طور خاص میتوانند باعث کاهش وزن شوند. یک بررسی قدیمیتر در سال 2011 به این نتیجه رسید که دادههای محدودی برای نشان دادن این موضوع وجود دارد، اما یک مطالعه کوچک در سال 2014 با شرکت 26 نفر نشان داد که دانههای چیا کاهش وزن را در مقایسه با دارونما بهبود نمیبخشد.
تحقیقات قویتری برای تعیین اینکه آیا دانههای چیا مخصوصاً برای رسیدن به وزن متوسط مفید هستند، ضروری است.
کمک به افزایش کلسترول HDL
بررسی 10 کارآزمایی بالینی در سال 2021 نشان داد که دانههای چیا میزان کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) را افزایش داده و کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) را کاهش میدهند. کلسترول HDL همچنین به عنوان کلسترول «خوب» شناخته میشود، در حالی که LDL به عنوان کلسترول «بد» شناخته میشود.
نویسندگان به این نتیجه رسیدند که دانههای چیا اثر محافظتی بر تعادل لیپیدهای خون و اثر خنثی یا مفید بر سایر نشانگرهای سلامت قلب و عروق دارند.
این یافتهها ممکن است به این معنی باشد که دانههای چیا میتوانند مکمل خوبی برای رژیم غذایی کسانی باشند که میخواهند کلسترول LDL را کاهش دهند یا کلسترول HDL را افزایش دهند. با این حال، توجه به این نکته ضروری است که هیچ غذایی نمیتواند کلسترول بالا را درمان کند.
کمک به کاهش فشار قند خون
یک مطالعه بسیار کوچک در سال 2017 با مشارکت 15 شرکتکننده نشان داد که در مقایسه با دانههای کتان، دانههای چیا سرعت ترشح گلوکز را در بدن کاهش میدهند و افزایش قند خون پس از خوردن کربوهیدراتها را کاهش میدهند.
این میتواند برای افراد مبتلا به دیابت نوع 2 مفید باشد، اما هیچ مطالعهای وجود ندارد که به طور خاص ثابت کند دانه چیا میتواند به مدیریت سطح قند خون در افراد مبتلا به این بیماری کمک کند.
سرشار از امگا 3 و امگا 6
دانه چیا در هر وعده حاوی 6.72 گرم اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه (PUFAs) است. این شامل امگا 3 و امگا 6 میشود.
محققان هنوز در حال یادگیری چگونگی تأثیر PUFA بر سلامت هستند، اما بررسی 86 کارآزمایی بالینی در سال 2020 نشان داد که مصرف بیشتر امگا 3 میتواند خطر حملات قلبی و عوامل خطر مرتبط با آن را کاهش دهد. این ممکن است به این معنی باشد که دانههای چیا مکمل خوبی برای یک رژیم غذایی سالم برای قلب هستند.
با این حال، نویسندگان تأکید کردند که شواهد فقط کیفیت پایین تا متوسط دارند. هیچ مطالعهای ثابت نکرده است که مصرف دانه چیا به طور خاص میتواند احتمال بیماری قلبی را کاهش دهد.
مطالب مرتبط: